Inhoudelijke vragen vrijwilligerswerk
Word je dit jaar 16 of ben je ouder, dan mag je vrijwilligen. Krijg jij een vervangingsinkomen? Dan heb je waarschijnlijk meldingsplicht t.o.v. je uitbetalingsinstelling. Vraag vooraf bij je uitbetalingsinstelling wat je moet doen om in orde te blijven voor je vervangingsinkomen.
Give a Day is vrijwilligerswerk vinden voor jezelf en de samenleving: vrienden maken, je ervaring inzetten, een verschil maken, bijleren, plezier maken, experimenteren, voordelen krijgen, meebeslissen, de buurt versterken, je vaardigheden inzetten, ervaring opdoen, ontmoeten, achter de schermen kijken, anderen helpen, je plek vinden...
Daarom zijn we méér dan zomaar een platform, we willen graag een community zijn, van mensen en organisaties.
Give a Day wil inspiratie geven voor jouw nuttige vrije tijd. Jouw leuke ervaring en persoonlijke groei staat centraal.
Vraag vooraf zeker wat informatie over het vrijwilligerswerk. De organisatie is verplicht om je minstens de volgende dingen te melden. (Dit kan in een vrijwilligerscontract, een mondelinge of schriftelijke mededeling.)
- Het doel van de organisatie: wat doen ze?
- Het soort organisatie: feitelijke vereniging, CVBA-VSO, gemeentebestuur…
- De verzekeringen die voor je zijn afgesloten (minstens burgerlijke aansprakelijkheid! )
- De vergoedingen die je eventueel terugbetaald krijgt, hoe en wanneer je deze krijgt
- Dat je als vrijwilliger geheimhoudingsplicht hebt.
Krijg je een vervangingsinkomen? Dan heb je waarschijnlijk meldingsplicht t.o.v. je uitbetalingsinstelling. Vraag vooraf bij je uitbetalingsinstelling wat je moet doen om in orde te blijven met je vervangingsinkomen.
Organisaties zijn verplicht om een verzekering af te sluiten voor elke vrijwilliger die deelneemt aan een vrijwilligersactiviteit. Zij moeten je hiervan op de hoogte brengen bij aanvang van de activiteit. Doen ze dit niet, vraag er dan zeker eens naar.
Als je een fout maakt als vrijwilliger en iemand anders ondervindt hier schade van, dan is de organisatie daar in principe aansprakelijk voor via de verzekering voor burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Dit geldt enkel voor onopzettelijke lichte fouten, geen herhalende fouten en geen bedrog.
Verwittig je organisatie zo snel mogelijk. Organisaties zijn verplicht om je te verzekeren. Hoor vooraf zeker eens bij de organisatie of ze een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid voor vrijwilligers hebben. Zo kan je bij de organisatie informeren wat er wel en niet gedekt is.
Een organisatie is niet verplicht om een vergoeding te geven. Men gaat er vanuit dat als je iets vrijwillig doet, je voldoening en waardering krijgt via andere wegen dan het materiële. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je er je broek aan scheurt, dus kan de organisatie wel een vergoeding voor je onkosten geven. Bespreek dit zeker op voorhand af met de organisatie.
Je kan op twee manieren een vergoeding krijgen:
- Forfaitaire vergoeding: Je ontvangt een vast bedrag. Hiervoor moet je geen bewijsstukken voorleggen. Het maximum bedrag bedraagt 35,41 euro* per dag met een maximum van 1416,16 euro* per jaar. Je vervoerskosten kunnen bijkomend terugbetaald worden. Het maximum is 2000 km vervoerskosten per jaar:
- Voor je eigen auto: maximum 0,4246 euro* per kilometer.
- Voor de fiets en de trein: het jaarlijks bedrag dat je hiervoor krijgt, mag dan niet hoger zijn dan het bedrag voor de auto.
- Reële vergoeding: Je krijgt enkel de kosten terug waarvoor je een bewijsstuk aflevert, zoals je treinticket, een kassabonnetje… Hier staat geen maximum op.
* De bedragen voor de kilometervergoeding gelden van 1 april 2023 tot 30 juni 2023.
Let op!
- Je mag deze 2 manieren niet door elkaar gebruiken in hetzelfde kalenderjaar: je kiest ofwel de forfaitaire ofwel de reële vergoeding en dit voor alle organisaties waar je een vergoeding krijgt.
- De maximumbedragen gelden voor het totaal van alle vergoedingen die je in alle organisaties binnen een kalenderjaar ontvangt.
- Als je een vervangingsinkomen krijgt, hoor dan vooraf bij je uitbetalingsinstelling wat je moet doen om in orde te blijven voor je vervangingsinkomen.
- Volg je de regels niet, dan loop je het risico om belastingen op je vergoedingen te betalen.