Inhoudelijke vragen vrijwilligerswerk
Give a Day is vrijwilligerswerk vinden voor zichzelf en de samenleving: vrienden maken, je ervaring inzetten, een verschil maken, bijleren, plezier maken, experimenteren, voordelen krijgen, meebeslissen, de buurt versterken, je vaardigheden inzetten, ervaring opdoen, ontmoeten, achter de schermen kijken, anderen helpen, je plek vinden...
Daarom zijn we méér dan zomaar een platform, we willen graag een community zijn, van mensen en organisaties.
Give a Day wil inspiratie geven voor nuttige vrije tijd. De leuke ervaring en persoonlijke groei staat centraal. Het is dan ook interessant om op deze motivaties van vrijwilligers als organisatie in te spelen.
Als organisatie ben je verplicht om de vrijwilliger minstens te informeren over de volgende dingen (Dit kan in een vrijwilligerscontract, een mondelinge of schriftelijke mededeling.)
- Het doel van de organisatie: wat doe je?
- Het soort organisatie: feitelijke vereniging, CVBA-VSO, gemeentebestuur…
- De verzekeringen die voor de vrijwilliger zijn afgesloten (minstens Burgerrechtelijke aansprakelijkheid! )
- De vergoedingen die je eventueel terugbetaalt, hoe en wanneer je deze betaalt
- Dat de vrijwilliger geheimhoudingsplicht heeft
Let ook op als de vrijwilliger een vervangingsinkomen krijgt. Vraag er zeker achter, want als de vrijwilliger een vervangingsinkomen krijgt heeft die waarschijnlijk meldingsplicht t.o.v. de uitbetalingsinstelling. De vrijwilliger moet dan voor aanvang van het vrijwilligen bij de uitbetalingsinstelling horen wat hij/zij moet doen om in orde te blijven.
Organisaties zijn verplicht om een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid af te sluiten voor elke vrijwilliger die deelneemt aan een vrijwilligersactiviteit. Als organisatie moet je de vrijwilliger hiervan op de hoogte brengen bij aanvang van de activiteit. Het kan zijn dat je soort vereniging toch niet verplicht is om een verzekering af te sluiten, dan valt de vrijwilliger terug op de eigen familiale verzekering. Hoor zeker eens bij je verzekeringsmaatschappij, hoe dit bij je organisatie zit. Zijn vrijwilligers al standaard in de verzekering opgenomen? Is er een maximum aantal?
Een organisatie is niet verplicht om een vergoeding te geven. Men gaat er vanuit dat als men iets vrijwillig doet, men voeldoening en waardering krijgt via andere wegen dan het materiële. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de vrijwilliger er zijn/haar broek aan scheurt, dus kan je als organisatie wel een vergoeding voor de onkosten geven.
Je kan op twee manieren een vergoeding krijgen:
- Forfaitaire vergoeding: Je ontvangt een vast bedrag. Hiervoor moet je geen bewijsstukken voorleggen. Het maximum bedrag bedraagt 35,41 euro* per dag met een maximum van 1416,16 euro* per jaar. Je vervoerskosten kunnen bijkomend terugbetaald worden. Het maximum is 2000 km vervoerskosten per jaar:
- voor je eigen auto: maximum 0,3542 euro* per kilometer.
- voor de fiets en de trein: het jaarlijks bedrag dat je hiervoor krijgt, mag dan niet hoger zijn dan het bedrag voor de auto.
- Reële vergoeding: Je krijgt enkel de kosten terug waarvoor je een bewijsstuk aflevert, zoals je treinticket, een kassabonnetje… Hier is geen maximum op.
* Deze bedragen gelden van 1 juli 2020 tot 30 juni 2021.
Let op!
- Je mag deze 2 manieren niet door elkaar gebruiken in hetzelfde kalenderjaar: je kiest ofwel de forfaitaire ofwel de reële vergoeding en dit voor alle organisaties waar je een vergoeding krijgt.
- De maximumbedragen gelden voor het totaal van alle vergoedingen die je in alle organisaties binnen een kalenderjaar ontvangt.
- Als je een vervangingsinkomen krijgt, hoor dan vooraf bij je uitbetalingsinstelling wat je moet doen om in orde te blijven voor je vervangingsinkomen.
- Volg je de regels niet, dan loop je het risico om belastingen op je vergoedingen te betalen.
Give a Day zet in op het matchen van organisaties en vrijwilligers op een constructieve manier en door naar de wensen van beiden te luisteren. Give a Day vertrekt vanuit het standpunt van de vrijwilliger om zo de vrijwilliger te kunnen aanspreken op motivatie, waardoor een ideale match meer kansen krijgt.
Hier enkele tips om vrijwilligers aan te trekken via Give a Day.
- Overtuig de vrijwilliger door op zijn mogelijke motivaties in te spelen. Mogelijk motivaties zijn vrienden maken, je ervaring inzetten, een verschil maken, bijleren, plezier maken, experimenteren, voordelen krijgen, meebeslissen, de buurt versterken, je vaardigheden inzetten,ervaring opdoen, ontmoeten, achter de schermen kijken, anderen helpen, je plek vinden...
- Beschrijf de vrijwilligersactiviteit kort, bondig en helder. Het moet direct duidelijk zijn wat er nu juist wordt verwacht of wat de activiteit juist inhoudt.
- Gebruik een inspirerende foto die al wat vertelt over je vrijwilligersactiviteit.
- Maak ruimte in je organisatie voor verschillende engagementen van vrijwilligers. Niet elke vrijwilliger wil elke zaterdag of 1 keer per maand iets doen. Sommigen werken graag even aan een project door of willen maar 1 dag is meehelpen. Een dag of enkele dagen kan ook een manier zijn om vrijwilligers al eens kennis te laten maken met je organisatie, dan kan dit later nog naar een meer structurele engagement groeien.
- Sta open voor groepen. Mensen gaan niet altijd graag alleen vrijwilligen. Eens met een vriend, collega, familie of vereniging bij een organisatie vrijwilligen kan ervoor zorgen dat vrijwilligers sneller naar je organisatie stappen en is er ook meer kans dat ze blijven omdat ze al iemand kennen of niet alleen moeten vrijwilligen.
- Deel je vrijwilligersactiviteiten via je eigen vrijwilligersnetwerk en sociale media van je organisatie
Heb je persoonlijke ondersteuning nodig in de verbreding van je vrijwilligersbasis? Contacteer info@giveaday.be.